ADSL mi 3G mi?

30 Temmuz tarihi itibariyle cep telefonu operatörleri 3G teknolojisini kullanıma sundu. Ancak kafaları kurcalayan önemli bir soru var: 3G teknolojisi ADSL'in yerini alabilecek mi? 3G'nin ADSL'e göre üstün yanları neler?

3G’nin Artıları
- 3G ile birlikte, bu teknolojiyi destekleyen tüm cep telefonlarıyla internete çok daha hızlı bir şekilde bağlanabilecek.- İnternete hızlı bağlanabilen 3G destekli cep telefonları sayesinde, istenilen her yerde internet üzerinden TV yayınlarını kesintisiz olarak seyredebilmek mümkün olacak.
- 3G, cep telefonlarıyla görüntülü konuşma yapabilmeye olanak sağlayacak ve sadece sesle iletişim tarihe karışacak.
- 3G’yi destekleyen cep telefonları ile internet üzerinden istenilen müzikler saniyeler içerisinde telefona indirilebilecek.- Cep telefonunuzda bulunan fotoğraf, video ve diğer içerikler, diğer cep telefonlarıyla kolayca paylaşılabilecek.
- 3G ile cep telefonları, web sayfalarını çok daha hızlı bir şekilde görüntüleyebileceğinden, şehir haritalarına çok daha hızlı bir şekilde ulaşılabilecek ve kullanıcılar, bulunduğu bölgeyi kolayca haritadan bulabilecek.- Görüntülü görüşmelere olanak sağlayacak olan 3G, şirketlerin gerçekleştirdiği konferansları da cep telefonlarına taşıyacak ve cep telefonları üzerinden görüntülü olarak toplu görüşme yapılabilecek.
- 3G’nin bir diğer avantajı ise mobil ticareti daha güvenli bir forma sokması. Diğer bir deyişle, ileri seviyede güvenlik sistemine sahip olan 3G ile artık alışverişler daha güvenli bir şekilde yapılabilecek.- Operatörün kapsama alanına giren hemen her yerde 3G ile internete bağlanılabilecek.
- 3G’den sadece cep telefonları faydalanmayacak. 3G modemler sayesinde, dizüstü bilgisayarlar da 3G teknolojisinden faydalanabilecek ve operatörün kapsama alanına girilen her yerde dizüstü bilgisayarlarla internete bağlanılabilecek.

3G'nin Eksileri
- Yüksek iletişim maliyeti- Görüntülü telefon vs. gibi seçenekler kullanıldığında pil ömrünün kısa sürmesi- Baz istasyonu değiştirildiğinde iletişimin aksaması
- Aynı baz istasyonuna çok fazla 3G telefon bağlandığında iletişimin yavaşlaması

ADSL'in Artıları
- Düşük maliyet
- Sürekli sabit ve istikrarlı bağlantı
- Hızlı bağlantı (1, 4, 8 mbit seçenekleri bulunuyor)

ADSL'in Eksileri
- Sabit telefon hattı gerektirmesi
- Eski hatlarda parazit ve yavaşlama sorun